Uuden auton arvon aleneminen – Miksi ostaisit uuden kun kaikki ajaa käytetyllä

Vaihtoauton hankinta on oiva vaihtoehto uuden ostamiselle monestakin syystä; muun muassa parempi saatavuus, pienempi arvon aleneminen sekä monessa tapauksessa myös pienemmät käyttökulut kuten vakuutuksen hinta ovat vaihtoauton etuja.
Visa-autolla onkin runsas valikoima vaihtoautoja – meiltä jokainen löytää omanlaisensa menopelin.

Kun puhutaan uusista autoista, olet varmasti kuullut perinteisen sanonnan: ”Uuden auton arvo laskee heti kun sillä ajetaan liikkeestä ulos”.
Oletko kuitenkaan koskaan miettinyt tai tutkinut kuinka paljon todellisuudessa uuden auton arvo laskee?

Alla on esimerkki 30 000 euroa maksavan uuden auton arvon alenemisesta, olettaen että autolla ajetaan noin 20 000 kilometriä per vuosi.

Uuden auton arvon aleneminen 5 vuodessa:

Esimerkissä nähdään, että uuden auton arvo saattaa laskea jopa 14% ensimmäisen vuoden aikana. Toisena vuotena auton arvon aleneminen jatkuu n. 10% vuosivauhdilla, laskun pysyessä samana seuraavat n. 3 vuotta. Viiden vuoden jälkeen käyrä alkaa vihdoin loiventua ja arvon aleneminen jatkuu n. 7% vuodessa.

Ikävä kyllä, viiden vuoden aikana auton arvo on saattanut pudota jo lähes puoleen tai alle sen alkuperäisestä arvosta. Tätä ei voi olla miettimättä uutta autoa hankiessaan.

Auton arvon alenemisen vaikuttavimmat tekijät ovat ajetut kilometrit sekä auton ikä. Arvo laskee erittäin rajusti n. 200 000 kilometriin saakka, minkä jälkeen aleneminen tasaantuu huomattavasti. Kun autolla on ajettu yli 350 000 kilometriä, arvon alenemista ei enää juurikaan tapahdu. Paljon ajettujen autojen arvoon vaikuttaa eniten yksilöiden väliset erot.

Suomen autokauppaa määrittää vahvasti kysynnän ja tarjonnan laki, minkä seurauksena eniten halutut/ostetut automerkit yleisesti säilyttävät arvonsa parhaiten.

Vuonna 2019 Suomen 10 eniten ensirekisteröityä, täten eniten haluttua automerkkiä olivat:

  • Toyota
  • Volkswagen
  • Skoda
  • Volvo
  • Ford
  • Kia
  • Mercedes-Benz
  • Opel
  • Nissan
  • Hyundai

Auton hankinta on useimmille suuri sijoitus. Usein auton ostaja pohtiikin juuri sitä, mikä merkki pitäisi parhaiten arvonsa. Meiltä Visa-Autosta löydät useimmat automerkit saman katon alta.

Auton arvon kehityksestä hyvin perillä olevat hakevat usein ”vaihtoehtoa uudelle”. Nämä kuluttajat ovat tietoisia siitä, että tuoreen lähes uutta vastaavan auton saa todellakin käytetyn hinnalla. He eivät ole valmiita ottamaan harteilleen uutena ostetun, kolme vuotta käytössä olleen auton arvon alenemista ja tiedostavat, että käytetyn auton arvo alenee aina maltillisemmin kuin uuden. Miksi siis ostaisit uuden kun kaikki ajaa käytetyllä.

Käytettyyn autoon saatavilla olevat lisätuotteet luovat turvaa ostoksellesi. Muista siis kysyä myyjältä tarjolla olevista Visa-Turva palveluista, jotka kattavat muun muassa moottorin, vaihteiston, voimansiirron, jarrujen sekä sähkötekniikan vikoja, sekä Visa-Kasko palveluista, joissa vakuutusten palveluntarjoajana toimii LähiTapiola.

KATSO TARJONTA