Käytetyn auton osto-opas – 7 vinkkiä käytetyn auton ostamiseen

Suomen käytettyjen autojen markkina on erittäin vilkasta. Autoalan Keskusliiton mukaan viimevuoden aikana myytiin yli 600 000 käytettyä autoa, joista n. puolet ostettiin autoliikkeestä. Se on määrältään yli viisinkertainen uusien autojen markkinaan verrattuna, sillä samana vuonna ensirekisteröitiin 114 200 henkilöautoa.

Käytetyn auton hankkiminen voi joskus tuntua haastavalta ja monelle herääkin erilaisia kysymyksiä ostoprosessiin liittyen. Jos harkinnassa on käytetty auto, kannattaa varautua ajoissa ja pitää tiettyjä seikkoja mielessä. Siksi keräsimmekin listan asioista, joita kannattaa ottaa huomioon, kun pohdit käytetyn auton hankkimista.

1. Mikä käyttötarkoitus autollesi tulee olemaan?

Auton käyttötarkoitusta kannattaa miettiä jo ennen sopivan menopelin etsimistä; Painottuuko autolla ajaminen lyhyen työmatkan ajamiseen vai onko suunnitelmissa tehdä vähän pidempiä matkoja esimerkiksi perheen tai kaveriporukan kanssa? Haluatko bensa vai diesel moottorilla olevan auton, vai kenties hybridin? Jo näihin esimerkkeihin optimaalisin auto voi olla täysin erilainen. Auton käyttötarkoitus määrittää hyvin paljon minkälainen auto kannattaa ostaa ja minkälaisella budjetilla lähteä liikenteeseen. Kun olet perillä käyttötarkoituksesta, Visa-Auton myyjät voivat löytää sinulle juuri sen oikean auton.

2. Jokainen käytetty auto on erilainen 

Tutustu autoon huolellisesti, käy läpi auton ulkopinta kuin myös sisätilat ja voit vaikka kurkata konehuoneen puolelle tarvittaessa. Mutta muista, että käytetty auto on nimensä veroinen, joten yksilöstä riippuen siinä saattaa esiintyä joitakin käytönjälkiä. Kysy rohkeasti ammattitaitoisilta myyjiltämme, jos jokin autossa askarruttaa. Tarpeettomien virheiden ja väärinkäsitysten ehkäisemiseksi on tärkeää, että myyjä ja ostaja käyvät yhdessä läpi auton tiedot varusteita myöden. Mikäli tutkit autoja verkossa, käy huolellisesti läpi jokainen kuva autosta. Vaikka jossakin käytetyssä autossa olisi runsaasti kilometrejä takana, hyvin pidettynä ja huollettuna se voi vastata kunnoltaan lähes uutta autoa.

3. Turvallista asiointia autoliikkeessä

Käytettyjä autoja on tarjolla niin autoliikkeillä kuin myös yksityishenkilöillä. Yksityiset myyjät saattavat myydä autoa halvalla hinnalla, mutta niihin liittyy riski. Nimittäin yksityishenkilöltä ostettaessa, kauppaan ei päde kuluttajansuoja. Kuluttajansuojalain mukaan autoliikkeellä on virhevastuu myymänsä auton mahdollisista virheistä. 

4. Nykyinen auto vaihdossa

Moni käytettyä autoa ostava harkitsee nykyisen auton antamista vaihdossa. Kun nykyinen auto on vielä kunnoltaan hyvä ja toimii kaikin puolin, siitä voi saada varsin ison hyvityksen uudempaan autoon. Vaihdossa annettavan auton arvo on aina tapauskohtainen ja arvo selviääkin parhaiten viemällä se autoliikkeeseen myyjän nähtäväksi. Vaihdossa annettavan auton arvoon saattavat vaikuttaa muun muassa auton ikä, kunto, lisävarusteet ja huoltohistoria. Pidä myös mielessä, että autoliikkeiden myyjillä on monien vuosien kokemus ja täten erittäin vahva tuntemus erilaisiin autoihin. He antavat realistisen tarjouksen autostasi perusteluineen, pohjautuen muun muassa edellä mainittuihin asioihin sekä vankkaan kokemukseen. 

5. Tutustu ominaisuuksiin koeajamalla

Koeajo on yksi tärkeimmistä, ellei tärkein vaihe käytetyn auton ostoprosessissa. Koeajolla pääset käytännön tasolla tutustumaan auton ominaisuuksiin ja varusteisiin, pääset myös rauhassa tunnustelemaan onko kyseinen auto sinulle se mieleisin. Joissakin tapauksissa saatat huomata, että koeajamasi auto ei välttämättä ole sellainen, joka soveltuisi juuri sinun tarpeillesi, tällöin myyjämme osaavat suositella jotakin soveltuvampaa menopeliä. Koeajon aikana saattaa myös juolahtaa mieleen kysymyksiä autoon liittyen, joihin asiantuntevat myyjämme osaavat vastata palattuasi koeajolta. 

6. Lisäturvalla huolettomia kilometrejä

Kun haluat vain ajaa, huolehtimatta ylimääräisistä asioista, kannattaa harkita lisäturvan hankkimista autollesi. Lisäturva voi kattaa muun muassa moottorin, vaihteiston, voimansiirron, jarrujen, sähkötekniikan, polttoainejärjestelmän sekä ilmastoinnin ongelmia. Visa-Autolla onkin tarjolla lisäturvapaketteja, joilla takaamme uudelle menopelillesi huolettomia kilometrejä! Lue lisää Visa-turvasta.

7. Vakuuta uusi, käytetty autosi

Auton ostamisen jälkeen, huolehdi autosi vakuutuksesta. Luonnon ilmiöt, varkaus, ilkivalta ja palovahingot ovat asioita, joita on hyvin vaikea ennakoida. Meiltä saat Visa-Kasko vakuutuksen, joka kattaa kaikki edellä mainitut ikävät tilanteet. Tarjolla on Osakasko, Peruskasko ja Laajakasko. Vakuutusten palveluntarjoana toimii Lähitapiola. Lue lisää Visa-Kaskosta.

BONUS vinkki! Käytetyllä autolla on parempi jälleenmyyntiarvo 🤑

Uuden auton arvo alenee rajulla vauhdilla ensimmäisen 3-5 vuoden aikana ostopäivästä. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan uuden auton varsin jyrkkä arvon aleneminen jatkuu ainakin 7 vuotta auton ostamisen jälkeen. Suhteellisen uusi, mutta käytetty auto säilyttää arvonsa huomattavasti paremmin, sillä käytetyn auton arvon aleneminen on alkanut jo tasaantumaan. Tämä seikka mahdollistaa paremman jälleenmyyntiarvon. Vanhemmissa autoissa arvon alenemista ei juurikaan enää tapahdu, joten niissäkin usein arvo säilyy hyvin.

Katso valikoimastamme sinulle sopivin auto:

VAIHTOAUTOT